Yeni Ahit - The Brand New Testament
02 Mayıs 2017 tarihinde izlediğim ve bu kadar niyetini alenen ortaya koyan son zamanların en provakatif ama bir o kadar üzerinde çok çalışılmış filmi.
Film başlangıcında olabildiğince sıradan bir kara komedi olarak başlarken, filmin ilk yarısından sonra tüm niyet ve isteklerini izleyicinin önüne bırakmaya başlıyor.
Filmde resmedilen Tanrı Figürü Belçida bir binanın en üst katında oturan ve olabildiğince en kötü baba profili ile temsil ediliyor.
Yer yer küçük kızına şiddet uygulayan, pedofil eğilimleri olan (Duş sahnesi).
Filmin diğer ana karakteri ise, sessiz ve içine kapanık ev hanımı olan evin annesidir. Kafası kocasının işlerini anlamada çalışmayan, eblek ama filmin beklentisi sebebi ile sonunda köşe taşı durumuna, yada game-changer yani oyun değiştircisi durumuna gelir.
Evin evden kaçmış asi oğlu ise isa. İsa figürü evin bir köşesinde durmakta, arada evin küçük kızı olan EA ile konuşmaktadır. İsanın son yemeği tablosu ise evin oturma odasında durmakta ve evin babası oğlunun döneceği umudu ile beklemektedir. İsa ise tam 12 havarisi ile özgürleşebilmiş, kız kardeşinin ise sayıyı 18’e çıkarması gerekliliği ile evden ayrılarak özgürlüğe ve despot babanın insanlığa yapmış olduğu yada yazmış olduğu tüm kötü kader ve kanunları ortadan kaldırmaya and içmesi ile devam eder.
Küçük kızımız, tenageer havalarında, anne ve babanın kötü seçimleri sonucu sıkıcı bir hayat yaşamaktadır.
Film boyunca Annelerin ve Babaların sürekli olarak çocuklarına baskı ve şiddet ile uyguladıkları bir Aile tiplemesi ile karşılaşıyoruz. Aileler kötü, dayatmacı, yer yer istismarcı durumdadır.
Bunun yanı sıra, cinsler arasında münasebeti (İnsan ve Goril) hafif meşreplik boyutunda, "Ya ne olacak" havalarında sunmasının ardında "insan varoluşu" ile birilerinin alıp veremediği hesabı hatırlatıyor bizlere.
Filmi düz bir komedi ile izlemek isteyenler için bile mevzunun sonunda bağlandığı noktada kafalarının karışacağı aşikardır. Düz Ateist bir gözle baktığınızda, sizi Tanrı ve onu oluşturan kavramlar ile kafam bulmak eğlendirici olacağına eminim. Ancak burada Ateist bir dünya görüşü ile bile baktığınızda sizleri çokça rahatsız edecek hususlar barındırmakta.
Öncelikle burada Ateist bir dünya görüşünün yaratılışı “Komedi” düzeyine indirişinin ardından, mevcut inanışların bile ötesinde başka bir “inanç” bağlamanı süreklemek istediğini görüyoruz.
Yani Ateizm burada bir araç olarak kullanılıp, sonucu başka bir “Din” yaratımı önüne bırakma çabası hasıl olmuş. İster Semavi bir din anlayışına sahip olun, yada olmayın Filmin öylesine eğlence amaçlı yapılmadığı, tamamiyle bir amaca hizmet ettiğini “Yeni Dünya Dini” üzerinde bilgisi olan bir çok insanın fark edeceği bir durum.
Sonunda ortaya çıkan manzara, cinsiyetin olmadığı, cinsiyetin seçilebilir bir hadise olduğu, ve bunun üzerinden insanın özgürleştiği varsayımı ile ortaya atılan “Yeni Dünya İnsanı” modeli ile birlikte yeni “İnanç” şekli ve üslubu üzerine herkesin derin derin düşünmesini tavsiye ederim.
Bu gibi yapımların tümünün işaret ettiği “Yeni Dünya Düzeni” ben insanım diyen, herkesi hedef tahtasına almış durumda.
Aklınıza ve Ruhunuza mukayyet etmeniz dileğiyle…