Görsel Düşüncenin Doğuşu



İnsanlık inanılmaz derece görsel eğilimli ve alımlaması bu yöndedir. Mağara çağlarından buyana insanoğlu hikayesini, acısını, kutlamasını ve hatta ibadetini duvarlara çizmiş, meramını kendi içinde bırakmaktansa hem cinsleri ile paylaşmayı istemiş. Belkide ölümlü olmasının, sonlu oluşunun, üreme ve nesiller yetiştirerek, binbir güçlükle elde ettiği bilgisini koruma dürtüsüyle hareket etti. 

Günümüzün görsel dünyasında ise, gelişen kitlesel bilgi ağı ile kelime okumanın yanı sıra, "Görsel Okuma" kavramıda yerini almış oldu. Son yüzyılı insanlığın gözlerini son sürat kullanmak ve görsellere maruz kalmak olmak üzerine geçmiştir ve geçmektedir.

"Söz uçar gider, Yazı Kalır !"

Bu sözler yazıldığında insanlık henüz beynin yapısı konusunda fazla bilgisi yoktu, ancak güçlü sezgisel ve uygulama tecrübesi vardır. Zamanla gelişen Tıp ve Psikatri insan algısı üzerindeki sır perdesini az da olsa araladı. 

Peki Görsel Algı niye bu kadar baskındır. Nörolojik olarak açıklandığında gözlerimiz alt beyne yani "Amigdala" ya direk olarak bağlıdır. Yani bizlerin alt beyni, primal yani ilkel beyni, bir diğer adı ile sürüngen beyni ! Algı ve idrakımızda ağır basar. İnsan evriminin bir sonucudur bu. Bu konu üzerinde yürürsek Piramitlere ve ordan da Hz. Peygambere kadar gideriz. Şimdilik bu kadarını anlatmanın kafi olduğunu düşünerek konuyu Hafızaya getirelim. 

Sözlü algının beynin üst loplarında karşılık bulması, algılanmasından önce alttaki sürüngen beynimiz çoktan görseli alır ve toplamda hafızamızın %80'ni kaplar. Sözlü bir dışsal veri algılandığında hatırlanması "Kısa Hafıza" tarafından muhafaza edilir, yani uzun ömürlü olmaz. Görsel ise "Uzun vadeli Hafıza"ya duhül olması sebebi ile uzun müddet aklımızda kalır. 

Yapılan araştırmalar insanlar işittiklerinin %10'nu, okuduklarının ise %20'sini, gördüklerini ve yaptıklarının ise %80'ni hatırlar.  


Görsel İletişimin Gücü !

Bir resim binlerce kelimeye eşit midir ? Kitle iletişim çağında, görsel referanslar, sözlü referanslardan daha güçlü olduğunu dünyayı parmaklarında döndürmeye çalışanların metodlarından görüyoruz. Kör göze parmak bile değil yapılan bunca hile, dalavere. Neyse girmeyeyim diyorum ...

"İmage" yani dilimizdeki dönüştürülmüş hali "İmaj" mana olarak, bir varlığın reprodükte yani tekrar üretimi, benzeridir. Yada birazda bizim sözlerimizle, varlığın insan eli ile tezahür ettirilmiş halidir. 


İnfografik, yani yazımızın konusuna geçmeden böyle bir girizgahı yapmayı tercih ettim. Bileceğiniz üzere "İnfo" yani Enformasyon bilgi iletimi, bilişim, cevab-i bilgi şeklinde karşılık bulur dilimizde.

Grafik ise malum, graphikos yunanca temelli olup, bir bilginin kayıt altına alınıp yazılmış olması, yani kayıt altına alınmış olanın yani bilginin görülür hale getirilmesidir.

Devam edecek ....

Acemi Ocağı Muhtarı


Popüler Yayınlar