DSLR
Kimilerimize göre bir muamma, kimilerine göre düşünülmemesi, kimilerine göre uzak durulması, hekimlere göre de yenilmemesi gereken bir elektrikli elektronik aparat. Mekanik bir aynalama sis- temi sayesinde objektif denen o camlı borudan gelen zahirleri 90 derecelik bir açıyla eskiden film dediğimiz şimdi ise Sensör denilen ışığa duyarlı bir algılayıcıya yansıtan mekanizma. Eskiden film
değerleri ancak filmin aparat üzerinden çıkartılarak arzu edilen film değerine sahip film şeridinin yerleştirilmesi suretiyle yapılırken. Günümüzde bu işi bu mendebur Sensörler yapmaktadır. Hemde bir iki tıklamayla. Efen- dim bu Film Değerlerine vakti zamanında ASA derlerdi, sakın sakın bunun bir ışıkbilim-fizikbilimsel bir açılımın kısaltması olduğunu sanmayın J bu şu anlama geliyor Amerikan Standart Birliği, şimdilerde dijital- lerde kullanılana ise ISO yani İnternational Standart Organisation-Uluslar arası Standart Birliği. ISO değeri dendiğinde bizim anlayacağımız Işık hassasiyet değeri olacaktır. Bu değer genel olarak makinanın modeline ve klasmanına göre değişiklik gösterecektir. ISO değeri genellikle 50-100 ile başlar 1600-3200-6400 değerlerine kadar ulaşır. Hatta yakın zamanlarda bu değerleri aştığı söylenen modellerinde piyasaya girdiğine şahit olduk. DSLR adı ile sınıflandırılan fotoğraf makinalarının küçük ve Consumer Budget yani tüketici bütçeli diye adlandırılan Digital Photo Camera-Sayısal Fotoğraf Makinalarından ayrılan en önemli temel özelliği bu kulvardır.
SHUTTER SPEED
Yani perde hızı. Perde Hızı Tekli Tepkime mantığı üzerine kurulu bu- lunan geleneksel fotoğraf makinalarının uzun süredir değişmeyen karekteristik fotoğraf karesinin oluşma anının ta kendisidir. Yani fotoğraf perde hızının verdiği anlık karar ile meydana gelir. Fotoğrafçının ka- rar anı ve o karar anının yürürlüğe konmasının kesişme noktası fotoğrafın kendisini belirler. Fotoğrafçının mahareti tahmin ile şans arasında gider ge-lir. Tabi bu stüdyo ortamında fotoğrafçılık yapan profesyonelleri kapsamaz.
DSLR işte gelenek ile geleceği birleştirmiş olan bir teknolojidir. Yani bir bakıma “Melez” olduğu söylemekte bir sakınca görmüyorum. Bu faktörleri asla ama asla 100-200 dolara almış olunan bir makinada aramayın lütfen.
DSLR nin 3 temel farkı;
- MEKANIK MANTIğI
- ASA/ISO DEğERLERI
- PERDE HIZI
Görülen o ki, 3 farklı sınıfta DSLR cihazlara piyas- ada rastlamaktayız. Bunların birbirlerinden farkları bahsettiğimiz DSLR nin sayısal diğer makinalardan olan 3 farklarından gelmektedir. Yani Mekanik ka- litesi, ASA/ISO yüksekliği, Perde hızı. Bunlarının yanında muhakkak başka farklılıklar vardır ancak temel farklar bunlar olmaktadır. Liveview gibi canlı ön gösterim gibi yeni eklenen özellikler her ne ka- dar DSLR fotoğraf makinalarına Video kamera gibi algılanmalarına sebep olsada, söz konusu fotoğraf kalitesi olunca, gelen yenilikler sadece fotoğrafın çekim aşamasında kolaylıklar sağlamaktan öteye gitmemektedir. Ancak son zamanlarda ISO oranının 120.000 gibi anormal değerlere ulaşmış olması ama perde hızlarının hala 8000 değerlerinde dolaşması çokta büyük bir ilerleme olduğu söylenemez.